Keramis heeft u nodig voor zijn tentoonstelling rond Bai Ming

Keramis heeft u nodig voor zijn tentoonstelling rond Bai Ming

De crowdfundingsactie op Kiss Kiss Bank Bank duurt nog acht dagen.

Keramis is een museum dat zich uit alle macht inzet om tentoonstellingen te organiseren die aansluiten bij zijn bestaansreden. Als het Keramis-centrum erin slaagt de crowdfunding van € 15.000 succesvol af te ronden, dan kan het de schilder en keramist Bai Ming ontvangen. Ming is een Chinees kunstenaar met een wereldbefaamde reputatie die vooral tentoonstellingen heeft gehad in de VS. Voor België zou dit een première zijn.

Het Keramis-museum heeft verschillende keren aan de alarmbel getrokken vanwege financiële moeilijkheden. Vandaag is het nog steeds onzeker of de tentoonstelling gewijd aan Bai Ming er zal komen, want er zijn onvoldoende middelen. “Chinese sponsors hebben nochtans € 200.000 vrijgemaakt opdat dit evenement kan plaatsvinden,” vertelt Nathanaël Thiry, woordvoerder van het museum. “Die geldsom is volledig geïnvesteerd in de transportkosten en de opmaak van een catalogus over de tentoonstelling. De organisatie van dit evenement in onze infrastructuur kost ons ongeveer € 75.000. We zijn er nog niet in geslaagd om die som bijeen te krijgen. Daarom hebben we een crowdfundingsactie van € 15.000 opgericht voor het grote publiek. Alle donateurs krijgen vanaf een donatie van € 5 iets in ruil. Dat kan een gratis kop thee of koffie zijn in de cafetaria, maar bijvoorbeeld ook een vipmaaltijd in het gezelschap van de kunstenaar. Een andere optie is een overnachting met ontbijt in het museum.” Keramis beschikt namelijk over een bemeubelde studio waar het centrum kunstenaars in residentie kan ontvangen. Dankzij de ligging op de bovenverdieping heeft de studio een adembenemend uitzicht op de stad.

WILHELM & CO SCHENKT € 15.000

“Het grote publiek is zich er niet van bewust hoe duur zo’n ambitieuze tentoonstelling kan zijn. De transport- en verzekeringskosten zijn hoog, maar onvermijdelijk. De investering is in verhouding met de reputatie en de waardering van de kunstenaar. Maar ook de volgende elementen spelen een rol: het pedagogisch luik, het ontwerp, het noodzakelijke budget voor de communicatie, het printen van folders.” Wanneer men hulp vraagt aan het grote publiek, dan geldt hetzelfde voor bedrijven. “Wilhelm & Co heeft een ongelooflijke bijdrage geleverd van € 15.000. Van andere ondernemingen hebben we nog geen reactie ontvangen. We willen hen eraan herinneren dat we hen in ruil niet alleen zichtbaarheid bieden aan de hand van hun logo, maar dat ze ook de mogelijkheid krijgen om bedrijfsevenementen, concerten en bezoeken voor hun goede klanten bij ons te organiseren. Ons hedendaags museum, dat het geklasseerde erfgoed van flessenovens integreert, kan inspelen op tal van originele formules.” Die plekken hebben overigens een sterke indruk gemaakt op de Chinese kunstenaar Bai Ming toen hij iets meer dan een jaar geleden naar Keramis kwam. “In Frankrijk en Portugal vinden zijn tentoonstellingen meestal plaats in abdijen en ontwijde kerken. In La Louvière is hij verliefd geworden op onze flessenovens.”

WIT LICHT

Bai Ming, wiens naam Chinees is voor “wit licht”, is de maker van verlichte werken. Keramis wil zowel zijn abstracte schilderijen als zijn keramiekkunst erkennen. Bai Ming werd geboren in 1965 en komt uit een Chinese regio die historisch verbonden is met de vervaardiging van keramiek. Jingdezhen is de stad waar de oude hofleveranciers van porselein gevestigd waren. Deze stad wordt bovendien beschouwd als de porseleinhoofdstad van de wereld. De kunstenaar vervaardigt zowel gebruiksvoorwerpen als pure kunstobjecten. Maar is een perfect bruikbaar object niet hét kunstwerk bij uitstek? Als het evenement plaatsvindt, dan zullen nationale en internationale toeschouwers worden uitgenodigd om ware schoonheid te ontdekken. > Wilt u Keramis een klein, groot of liefdevol hart onder de riem steken? > Surf dan naar de crowdfundingwebsite Kiss Kiss Bank Bank. > Geef de woorden “Sauvons Keramis et l’expo Bai Ming” in en ga naar de juiste pagina. > Ontdek wat u in ruil krijgt voor het bedrag dat u wilt geven, vanaf € 5. Er is geen tijd te verliezen: over acht dagen is de crowdfunding afgelopen.

MARTINE PAUWELS

Back to Top