mediacite

mediacite

160.000 m² met shopping, ontspanning, media en business

Als multifunctioneel complex dat retail, leisure, cultuur, media en economische activiteiten combineert, is Médiacité erin geslaagd om van de oude Luikse Longdoz wijk, een nieuwe aantrekkingspool te maken, die meer dan 5 miljoen klanten en bezoekers per jaar aantrekt . Opgetrokken op een braakliggend industrieel terrein van meer dan 6,5 hectaren (160.000 m² totale oppervlakte waarvan bijna 45 313 ​​m² GLA) is Médiacité verankerd rond een winkelcentrum, dat zich uitstrekt over 2 verdiepingen, en een media cluster waarin Pôle Image de Liège (studio’s) en Media Rives, de nieuwe variété studio’s van de RTBF zijn ondergebracht.
In het winkel- en vrijetijdscentrum (een schaatsbaan en een bioscoop met 6 zalen) bevinden zich 124 winkels. www.mediacite.be 

Een duurzaam project

In de voorhoede van de technologie en met de bedoeling een antwoord te bieden op de uitdagingen van duurzame ontwikkeling (beperking van de uitstoot van broeikasgassen en CO2, energiebesparing, groene daken, enz.) is Médiacité het eerste BREEAM gecertificeerd gebouw in België. Het is ook het eerste winkelcentrum in Europa dat werd gecertificeerd – met de vermelding “Very Good” – gebaseerd op het nieuwe protocol ‘BREEAM Retail 2008’, een protocol dat speciaal ontwikkeld werd voor de milieubeoordeling van winkelcentra.
Médiacité Plan Masse

Een prestigieuse architecturale handtekening

Om een antwoord te bieden op het prachtige station van Guillemins (ontworpen door de Catalaanse architect Santiago Calatrava) dat gelegen is op de as van Médiacité, was het belangrijk een sterke architecturale geste te stellen. Op basis van een plattegrond en een schets ontworpen door de architectenbureaus van Chapman Taylor (UK) en RTKL (USA), werd het ontwerp van de gebouwen en van openbare ruimtes toevertrouwd aan de beroemde architect en ontwerper Ron Arad die in deze taak begeleid werd door het Belgische architectenbureau Jaspers-Eyers en door Wilhelm & Co Design.

Internationale onderscheidingen

Médiacité wordt beschouwd als een Europees model voor retail-ruimte en ontving talrijke internationale prijzen: 2 awards van de BLRW (New centre and sustainability) ; de prijs voor “de renovatie van het jaar van een winkelcentrum” tijdens de RLI Awards (2011); nominatie op het World Architecture Festival (2010), en nominatie voor de ICSC European Awards 2011. Het Médiacité concept geniet ook van een uitzonderlijk aanzien in het Centre Pompidou (Parijs), het MOMA (New York) en het Barbican centrum (Londen).
Inhuldiging: oktober 2009

Mediacite Awards

Kerncijfers

Totale oppervlakte 6,5 ha – 160.000 m²
Bezoekers per jaar 5,3 miljoen het 1ste jaar, momenteel 15% meer per jaar
Bezettingsgraad 95% op het moment van de opening, momenteel 97,1%
GLA 45.313 m² (Delhaize inbegrepen)
Handel 124 winkels op 2 niveaus
Belangrijkste winkels Primark, Saturn, supermarkt Delhaize, H&M
Parking 2.210 plaatsen
Openbaar vervoer 700 bussen per dag
Vrije tijd 1 bioscoopcomplex (6 zalen), Pôle Image van 25 000m², Média Rives (studio’s en kantoren van de RTBF), een Olympische schaatsbaan gebouwd door de Stad Luik
Uitbreiding (GLA) – Bioscoop: 7.500 m²
– Schaatsbaan: 6.000 m²
Kleding 3.400 m²
TOTAL GLA 59.400 m²

De Pôle Image de Liège

www.lepole.be

Back to Top